Követeléskezelés

A követeléskezelésről és a fizetésképtelenségről általában

A követeléskezelés és a fizetésképtelenség két, egymáshoz olykor szorosan kapcsolódó terület, melyek kardinális szerepet játszanak akár egy magánszemély, akár egy cég pénzügyi stabilitásában és hosszú távú sikerében.

A hatékony követeléskezelés az ügyfél számára lehetővé teszi, hogy hatékonyan kezelje és behajtsa pénzügyi követeléseit partnereitől. Ez magában foglalja:

  • a követelések nyomon követését,
  • a fizetési határidők betartásának biztosítását,
  • a fizetési problémák hatékony megoldását.

A fizetésképtelenség akkor áll elő, amikor egy cég nem tudja kiegyenlíteni adósságait vagy kötelezettségeit. Fizetésképtelenség esetén mind az adósnak, mind a hitelezőnek különféle megoldások állnak rendelkezésére. Az adós részéről a csődeljárás, míg a hitelező részéről a fizetési meghagyás, vagy felszámolás. De mi is az a fizetési meghagyás? Mi a különbség a fizetési meghagyás és a felszámolás között, illetve melyiket érdemes igénybe venni? Az alábbiakban bemutatjuk Önnek a követeléskezelés folyamatát.

Fizetési felszólítás

A hitelezői oldalról tehát két opció is van az adós nemfizetése esetére. Az egyik a bíróság előtti felszámolási eljárás, a másik pedig a fizetési meghagyásos eljárás, amely közjegyző, illetve végrehajtó előtt zajlik. Mindkettő előzménye a fizetési felszólítás, pontosabban a felszámolási eljárásnak szükségszerű, míg a fizetési meghagyásnak célszerű előzménye a fizetési felszólítás.

A követelés behajtásának jogi folyamata az ügyvéddel kezdődik, aki felszólító levelet, fizetési felszólítást küld az adósnak. A levél tartalmazza a jogszabályban előírt kötelező alaki és tartalmi kellékeket, valamint a követelés részleteit és az annak alapjául szolgáló bizonyítékokat. Az ügyvédi fizetési felszólítás gyakran elegendő a tartozás kiegyenlítéséhez.

Amennyiben a fizetési felszólítás alapján az adós hajlandóságot mutat a tartozása teljesítésére, a felek megegyezése alapján a követeléskezelés folyamata ezen a ponton akár meg is állhat.

Ha az adós azonban nem reagál a felszólításra, kezdeményezhető a fizetési meghagyásos eljárás, illetve szükség esetén peres eljárás, azaz felszámolás is indítható a követelés behajtása érdekében.

A Kecser Ügyvédi Iroda jogi szakértelmével és tapasztalatával segíti az ügyfelet a követelés hatékony és jogszabályoknak megfelelő érvényesítésében, ezzel növelve a sikeres behajtás esélyét. A fizetési felszólítás a Kecser Ügyvédi Irodánál kérhető magyar, angol, valamint lengyel nyelven is.

Fizetési meghagyás, európai fizetési meghagyás

A fizetési meghagyás egy gyors és költséghatékony módszer a pénzkövetelések behajtására. A fizetési meghagyáshoz csatolandó mellékletekre vonatkozóan szigorú jogszabályi előírások vannak, amelyek betartása hiányában a közjegyző nem állítja ki a fizetési meghagyást. Ezek egyrészt a követelés igazolhatóságát és bizonyíthatóságát szolgálják, hogy a későbbi végrehajtás során már ne merülhessen fel kétség a követelést illetően, és a végrehajtás menete minél hamarabb megkezdődjön. Másrészt szükségesek az adósra vonatkozó adatok is, ha azonban a jogosult, a hitelező nem rendelkezik a szükséges adatokkal, azokat az ügyvéd az illetékes hatóságtól beszerezheti.

A Kecser Ügyvédi Iroda megfelelő meghatalmazás birtokában segít a hatóságok előtti adatbeszerzésben, ezzel is biztosítva a zökkenőmentes behajtási folyamatot.

Az európai fizetési meghagyás lehetősége akkor áll fent, ha az adós és a hitelező az Európai Unión belül, de nem egy országból való. A határokon átnyúló európai fizetési meghagyás más formanyomtatványon, részben más eljárási szabályokkal történik. A Kecser Ügyvédi Iroda széleskörű tapasztalattal rendelkezik mind a Magyarországon, mind az Európai Unión belüli fizetési meghagyásos eljárások megindításában és lebonyolításában.

A fizetési meghagyásos eljárásban illetéket nem kell fizetni. A Kecser Ügyvédi Irodánál a fizetési meghagyás díja egyedi megállapodás alapján történik.

Felszámolás

Fontos mérlegelni, hogy adott esetben melyik opció segíti jobban a hitelezőt, melyik lehetőségtől várhat hamarabb/nagyobb eséllyel kielégítést. A felszámolást a bíróság előtt lehet megindítani, amely esetén a kérelmező részéről a jogi képviselet kötelező.

Nagyobb értékű követelés esetén célszerű a felszámolási eljárás megindítása, míg a kisebb értékű, nem vitatott követelés, illetve magánszemély adós esetén inkább a fizetési meghagyás választása az optimális. A Kecser Ügyvédi Iroda minden esetben egyedileg mérlegeli az egyik vagy másik opciót, és az ügyfél választása szerint indítja meg a megfelelő eljárást.

Amennyiben követeléskezeléssel kapcsolatos segítségre van szüksége, keresse a Kecser Ügyvédi Irodát, és megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb eljárást.

KAPCSOLAT
1097 Budapest, Nádasdy utca 12. 6. emelet 613.

Ezt a honlapot a Kecser Ügyvédi Iroda (nyilvántartási szám: 4549, nyilvántartó kamara: Budapesti Ügyvédi Kamara – 1055 Budapest, Szalay u. 7.) tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, amelyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.

Ez a honlap sütiket használ.

A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.

Részletek