Követeléskezelés

A követeléskezelésről és a fizetésképtelenségről általában

A követeléskezelés és a fizetésképtelenség két, egymáshoz olykor szorosan kapcsolódó terület, melyek kardinális szerepet játszanak akár egy magánszemély, akár egy cég pénzügyi stabilitásában és hosszú távú sikerében.

A hatékony követeléskezelés az ügyfél számára lehetővé teszi, hogy hatékonyan kezelje és behajtsa pénzügyi követeléseit partnereitől. Ez magában foglalja:

  • a követelések nyomon követését,
  • a fizetési határidők betartásának biztosítását,
  • a fizetési problémák hatékony megoldását.

A fizetésképtelenség akkor áll elő, amikor egy cég nem tudja kiegyenlíteni adósságait vagy kötelezettségeit. Fizetésképtelenség esetén mind az adósnak, mind a hitelezőnek különféle megoldások állnak rendelkezésére. Az adós részéről a csődeljárás, míg a hitelező részéről a fizetési meghagyás, vagy felszámolás. De mi is az a fizetési meghagyás? Mi a különbség a fizetési meghagyás és a felszámolás között, illetve melyiket érdemes igénybe venni? Az alábbiakban bemutatjuk Önnek a követeléskezelés folyamatát.

Fizetési felszólítás

A hitelezői oldalról tehát két opció is van az adós nemfizetése esetére. Az egyik a bíróság előtti felszámolási eljárás, a másik pedig a fizetési meghagyásos eljárás, amely közjegyző, illetve végrehajtó előtt zajlik. Mindkettő előzménye a fizetési felszólítás, pontosabban a felszámolási eljárásnak szükségszerű, míg a fizetési meghagyásnak célszerű előzménye a fizetési felszólítás.

A követelés behajtásának jogi folyamata az ügyvéddel kezdődik, aki felszólító levelet, fizetési felszólítást küld az adósnak. A levél tartalmazza a jogszabályban előírt kötelező alaki és tartalmi kellékeket, valamint a követelés részleteit és az annak alapjául szolgáló bizonyítékokat. Az ügyvédi fizetési felszólítás gyakran elegendő a tartozás kiegyenlítéséhez.

Amennyiben a fizetési felszólítás alapján az adós hajlandóságot mutat a tartozása teljesítésére, a felek megegyezése alapján a követeléskezelés folyamata ezen a ponton akár meg is állhat.

Ha az adós azonban nem reagál a felszólításra, kezdeményezhető a fizetési meghagyásos eljárás, illetve szükség esetén peres eljárás, azaz felszámolás is indítható a követelés behajtása érdekében.

A Kecser Ügyvédi Iroda jogi szakértelmével és tapasztalatával segíti az ügyfelet a követelés hatékony és jogszabályoknak megfelelő érvényesítésében, ezzel növelve a sikeres behajtás esélyét. A fizetési felszólítás a Kecser Ügyvédi Irodánál kérhető magyar, angol, valamint lengyel nyelven is.

Fizetési meghagyás, európai fizetési meghagyás

A fizetési meghagyás egy gyors és költséghatékony módszer a pénzkövetelések behajtására. Abban az esetben alkalmazhatjuk, ha mind az adós, mind a hitelező lakóhelye/székhelye Magyarországon található. A fizetési meghagyás segítségével sok esetben elkerülhető a lassabb és költségesebb polgári peres eljárás. A fizetési meghagyás alkalmazása a törvényben meghatározott összeghatár alatti követelések esetében kötelező a polgári peres eljárás megindítását megelőzően.

A jogerős fizetési meghagyás a jogerős bírósági ítéletnek megfelelő erővel bír – végrehajtása is hatékonyan foganatosítható. A közjegyzői kamara kutatása szerint a kibocsátott fizetési meghagyások közel 70% jogerőre emelkedik, ez is jól mutatja ennek az eljárásnak a hatékonyságát.

A fizetési meghagyás európai uniós megfelelője az európai fizetési meghagyás. Ilyen eljárás akkor kezdeményezhető, amennyiben az adós és a hitelező lakóhelye/székhelye az Európai Unión belül, de nem egy országban található. Az európai fizetési meghagyás logikája a magyar fizetési meghagyásos eljáráséval megegyező, részben azonban más eljárási szabályokkal történik. A Kecser Ügyvédi Iroda széleskörű tapasztalattal rendelkezik mind a Magyarországon, mind az Európai Unión belüli fizetési meghagyásos eljárások megindításában és lebonyolításában.

Felszámolás

Az adóssal szembeni felszámolási eljárás kezdeményezése kiváló lehetőség cégekkel szembeni követeléskezelésre. Abban az esetben alkalmazhatjuk ezt a megoldást, amennyiben az adós cég a követelést nem vitatta, vagy egy jogerős bírósági ítélet/fizetési meghagyás birtokában vagyunk.

Általában akkor javasoljuk a követeléskezelésnek ezt a fajtáját, amikor az adós cég egy valóban működő, vagyonnal rendelkező cég. Ebben az esetben a felszámolási eljárás kezdeményezésével rá tudjuk kényszeríteni az adóst arra, hogy kifizesse tartozását – amennyiben szeretné elkerülni, hogy felszámolásra kerüljön. Az eljárás megindításakor tehát általában az alapvető célunk nem az adós cég tényleges felszámoltatása, hanem az adós cég tartozásának kifizetésére való rákényszerítése.

Amennyiben követeléskezeléssel kapcsolatos segítségre van szüksége, keresse a Kecser Ügyvédi Irodát, és megtaláljuk az Ön számára legmegfelelőbb eljárást.

KAPCSOLAT
1097 Budapest, Nádasdy utca 12. 6. emelet 613.

Ezt a honlapot a Kecser Ügyvédi Iroda (nyilvántartási szám: 4549, nyilvántartó kamara: Budapesti Ügyvédi Kamara – 1055 Budapest, Szalay u. 7.) tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, amelyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.

Ez a honlap sütiket használ.

A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.

Részletek